Wednesday, November 11, 2020

Saabusid rahvusvahelise alushariduse ja laste heaolu uuringute tulemused


Järgnev info pärineb  Innove  koduleheküljelt-  https://www.innove.ee/uuringud/iels-uuring/iels-pohiuuring/

IELS põhiuuring toimus 2018. aasta sügisel. Põhiuuringus osales kolm riiki – Eesti, Ameerika Ühendriigid ja Ühendkuningriik. IELS Toomas

IELS põhiuuring viidi osalevates riikides läbi 1. oktoobrist  kuni 21. detsembrini 2018. Põhiuuringu valimis oli igast riigist umbes 200 lasteaeda ja kuni 3000 last. Põhiuuringus kasutati laste hindamiseks ülesandeid, mida täiendati ja parandati kahe eelmise etapi käigus. Samuti olid kasutusel kohandatud vanemate ja töötajate küsimustikud. IELS põhiuuringus osalesid viieaastased lapsed, nende vanemad ja lasteaiaõpetajad. Meie lasteaiast võtsid osa nelja rühma lapsed ning nende õpetajad:  Ülle, Kai, Aet ja  Kristel.                            

IELS põhiuuring Eestis - IELS põhiuuring viidi Eestis läbi nii eesti kui ka vene keeles. Eesti oli ainuke uuringus osalev riik, mis viis uuringut läbi kakskeelselt.

Lapse hindamiseks kasutati täiendatud uuringu-äppi, millel oli heli nii eesti kui ka vene keeles. Uuringus kasutatud ülesanded olid laste jaoks lõbusad ja mängulised. Ülesannete lahendamist saatsid tegelased Miia ja Toomas.

Laste hindamist viisid lasteaias läbi sama piirkonna teise lasteaia töötajad või Innove uuringu läbiviijad, kellel on pedagoogiline haridus ja kogemus viieaastaste lastega töötamisel. Uuringu läbiviimisel osales veidi üle 200 hindaja, kes läbisid eelnevalt põhjaliku koolituse. Koolitusel tutvustati  rahvusvahelise uuringu läbiviimise põhimõtteid ja IELSi jaoks loodud hindamisinstrumente. Uuringu läbiviimist toetas igas lasteaias ka kohapealne koordinaator.

Eesti põhiuuringus osales 200 lasteaeda ja veidi üle 2200 lapse. Töötajate küsimustikule vastas veidi üle 700 lasteaiatöötaja, kes täitsid küsimustikku nii enda kui ka kokku veidi rohkem kui 2100 lapse kohta. Vanemate küsimustikule vastas veidi üle 1900 lapsevanema või eestkostja.

Põhiuuringu tulemuste põhjal on OECD koostanud rahvusvahelise raporti ja ka iga osalenud riigi raporti. Raportid on valminud inglise keeles. Uuringu tulemuste põhjal koostab Innove, Tallinna Ülikool ja Haridus- ja Teadusministeerium ka riikliku eestikeelse raporti. See raport avalikustatakse selle aasta juunis Innove kodulehel.

Tulemused:
https://www.innove.ee/wp-content/uploads/2020/03/IELS-Tulemuste-kokkuv%C3%B5te-eesti-keeles.pdf

No comments:

Post a Comment